De Dochter van Martenshoek

Een theatervoorstelling over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd te Martenshoek, waarin het publiek de geschiedenis van dit schip als personage volgt en ervaart.

Premiere: 26 september 2019
Voorstellingen: 27, 28 en 29 september, 3, 4, 5 en 6 oktober
Aanvang: 20.00 uur, einde 23.00 uur
Adres: Werfkade 16 Hoogezand (Martenshoek)
Kaartverkoop: vanplan.nl

De Tromp, voorheen Lamechiena, heeft na haar tewaterlating hectische tijden meegemaakt. Na een aantal vruchtbare jaren, waarin zij voornamelijk goederen over de Oostzee vervoerde o.a. als neutraal schip in de Eerste Wereldoorlog, en een aantal strandingen onder Engeland en o.a op Terschelling, is zij gezonken geweest in het Verbindingskanaal te Groningen in de Tweede Wereldoorlog, weer boven water gehaald, heeft ze aan de ketting gelegen op Gibraltar, op Siciliƫ dienst gedaan en is ze van de ondergang gered door een aantal historische-scheeps fanaten.

Als de Tromp kon vertellen over haar geschiedenis zou ze niet uitverteld raken. Hoogezand mag trots zijn op haar afkomst en op haar nageslacht.

In navolging van de succesvolle voorstellingen: Casco (2008) en de W.A. Scholten (2014) maakt BUOG in september 2019 nu “de Dochter van Martenshoek” voor Stichting de Watervloot te Hoogezand.