Meindert Talma en Freek de Jonge

Deze samenwerking tussen Meindert Talma en Freek de Jonge in De Domela Passie belooft een zeer bijzondere locatievoorstelling te worden die in het buitenmuseum It Damshûs in Nij Beets te zien zal zijn. Middenin de authentieke sfeer van plaggehutten en andere schamele huisvesting komt het verhaal passend tot leven.

In deze special edition speelt Meindert Talma dan ook de volledige uitvoering van De Domela Passie, samen met een speciaal samengesteld groot koor, zijn band, een strijkersensemble en Freek de Jonge!

De locatievoorstelling is te zien op donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli om 20:00 uur in de bijzondere setting van de tuin van het buitenmuseum It Damshûs, Domela Nieuwenhuisweg 59B in Nij Beets. Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via Explore the North: https://explore-the-north.nl/nl/act/de-domela-passie-meindert-talma-freek-de-jonge

Meindert Talma maakte De Domela Passie ter nagedachtenis aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis in 2019, het jaar dat het 100 jaar was geleden dat deze aartsvader van het Nederlands socialisme en anarchisme overleed.

Meindert, als geboren en getogen Fries in het dorp Surhuisterveen, kende de verhalen over Domela die een held was in het zeer armoedige Surhuisterveensterheide (het huidige Boelenslaan) en omgeving met zijn vele heidebewoners en plaggenhutten. Al op de middelbare school schreef hij De heidedorpen in de Noordelijke Wouden van Friesland; een scriptie over zijn armoedige roots.

Freek de Jonge, geboren in het Groningse dorp Westernieland, heeft net als Meindert een fascinatie voor Domela. Als zoon van een hervormd predikant werd hij een sociaal geëngageerde cabaretier die in zijn leven vaak actie heeft gevoerd tegen maatschappelijk onrecht (Bloed aan de paal /  Groningse aardbevingsschade). De nestor van het Nederlandse cabaret heeft daarmee diverse raakvlakken met het leven van Domela Nieuwenhuis.

Deze productie komt tot stand in samenwerking met Popfabryk, Excelsior Recordings, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, It Damshûs en Explore the North.

 

Recensies van De Domela Passie
Vincent Kardinaal in Humo (Belgisch weekblad) (****½): “Laat het maar aan Meindert over om daar iets tijdloos en schitterends van te maken.” (…) “rockopera zonder weerga”
Menno Pot in de Volkskrant (****) “Nu is er een magnum opus (…) Meindert Talma wekt Domela Nieuwenhuis tot leven op prachtig muzikaal levensverhaal.”
Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant (*****): “Zijn volstrekt persoonlijke aanpak krijgt hier een voorlopig hoogtepunt”